Waterdichte kledij terug waterdicht maken: impregneren3 min read

Je fietst in de regen en eens thuisgekomen merk je dat de mouwen van je trui vochtig of zelfs nat zijn? Je wandelt naar de supermarkt en je jas neemt elke regendruppel gewoon op in plaats van af te parelen? Ik hoor je al denken: “tijd voor een nieuwe jas…” Niet persé! Ik leg je uit hoe je je jas opnieuw waterdicht maakt.

Als je merkt dat je jas zwaar wordt wanneer het regent, of je huid voelt een beetje klammig aan onder de stof, is de kans groot dat de DWR-laag afgesleten is. Dat betekent echter niet dat je jas zijn tijd heeft gehad. Het kan opgelost worden door een tweeledige behandeling: wassen en impregneren.

NO H2O

Je hebt twee soorten waterwerende kledij: waterafstotende en waterdichte kledij. Waterafstotende kledij zorgt ervoor dat je bij lichte regen droog blijft, maar een stevige bui is vaak te veel om tegen te houden. Voor echte slecht-weer-situaties is waterdichte kledij aangeraden.

Er zijn verschillende elementen die kledij waterdicht maken. Ten eerste is een membraan of een coating. Ten tweede is er de DWR-laag (Durable Water Repellent) die als buitenste laag op elk waterafstotend én waterdicht item is aangebracht. De taak van de DWR-laag is om het water van de stof af te laten druppelen in tegenstelling tot het op te nemen.  Door gebruik en wrijving verliest deze laag op termijn haar effectiviteit. Als je merkt dat het water niet meer van je waterdichte kledij afdruppelt is het tijd om je items te wassen en opnieuw te impregneren. Zo worden de prestaties van je kledij opnieuw optimaal.

WASSEN

Alvorens je de waterdichtheid van je jas kan herstellen, moet je je die wassen. Anders fixeer je voorgoed al het (onzichtbare) vuil in je waterdichte item. Hoe je waterdichte kledij wast lees je in dit artikel!

IMPREGNEREN

Impregneren is de technische term voor ‘opnieuw waterdicht maken’. Je hoeft dat niet na elke wasbeurt te doen, maar wel wanneer het water niet meer van je waterdicht item druppelt. Als je DWR-laag niet meer voldoende functioneert, zal de buitenste laag van je jas water beginnen opnemen. Zo gaan de grote voordelen van een (duurdere) jas verloren. Je jas wordt zwaar en dat beïnvoedt ook het ademend vermogen. Vuil zoals de olie van je huid, zweet en modder zal ook niet meer afgestoten worden en je uitrusting zal gaan stinken.

Nadat je alle onzuiverheden uit je jas hebt gewassen, ben je klaar om de DWR-laag te herstellen. Dergelijke producten bestaan in een spray, zoals Nikwax Spray-On maar ook in een wasproduct, zoals Nikwax TX Direct Wash-In.

impregneren met SPRAY
  1. Spuit het product op je jas.
  2. Wrijf het goed open zodat er geen vlekken onstaan.
impregneren door te WASSEN
  1. Giet de aanbevolen hoeveelheid wasproduct in het schuifje van je wasmachine.
  2. Laat je jas nogmaals op dezelfde cyclus wassen zoals je bij de wasbeurt gedaan hebt.
  3. Doe je jas in de droger (als het toegestaan is volgens het waslabel!) op lage of medium warmte. Als hij niet in de droogkast mag, kan je ook een haardroger gebruiken om je jas wat op te warmen. De warmte die dan toegevoegd wordt zal ervoor zorgen dat de waterafstotende laag geactiveerd wordt.

Heb jij al eens een jas afgeschreven doordat ze niet meer zo waterdicht was? 

Please follow and like us:
Instagram1k
Facebook0
Google+
http://instyleout.be/waterdichte-kledij-waterdicht-impregneren/

Related posts

Leave a Comment