Hoe was je waterdichte kledij?4 min read

Je trouwe regenbroek, je dagelijkse regenjas, je drie-laagse trekkingsjas en je skipak hebben allemaal verschillende zaken gemeenschappelijk: ze zijn waterdicht en ze worden intensief gebruikt. Als ze vuil zijn of niet zo netjes ruiken moeten ook deze stuks eens gewassen worden. “Wassen? Waterdichte kledij mag je toch niet wassen?” Toch wel!

GESCHIKTE WASPRODUCTEN

Voor je denkt: oké dan, jas in de wasmachine, productje en wasverzachter erbij.. STOP! Waterdichte en technische kledij was je nooit of te nimmer met je regulier wasmiddel en je doet er al zeker geen wasverzachter bij!

Technische kledij zoals een waterdichte jas, een skijas, een regenbroek, maar ook fietskledij en thermisch ondergoed was je best met een wasmiddel dat expliciet geschikt is voor technische kledij. Dergelijk wasmiddel zal ervoor zorgen dat de technische eigenschappen van je waterdichte kledij niet aangetast worden. In outdoorwinkels zoals A.S. Adventure worden die speciale producten verkocht. Twee voorbeelden van dergelijke producten zijn Nikwax Tech Wash en Grangers Performance Wash. Eventueel kan je ook ecologische producten zoals Ecover gebruiken om de kledij te wassen, die bevatten namelijk geen ‘bijtende of verblekende’ ingrediënten die je technische kledij kunnen schaden. Voor donsjassen bestaan er nog aparte producten en die vergen ook een aparte aanpak.

WAT MET VLEKKEN?

Wasproducten die geschikt zijn om technische/waterdichte kledij te wassen dienen om de stoffen te reinigen van onzichtbaar vuil. Vaak zijn ze niet sterk genoeg om effectieve vlekken uit de kledij te halen. Denk je dat er een relatief hardnekkige vlek op je kledij zit, behandel dat stukje dan vóór het wassen met klassieke ossengalzeep of vlekverwijderaar van Ecover. Deze natuurlijke producten zullen eveneens de technische eigenschappen van je kledij niet schaden.

WATERDICHTE KLEDIJ WASSEN

  1. Alvorens je kledij in de wasmachine te gooien, zorg eerst dat er geen modder of vuil meer aanhangt. Sluit alle ritsen en velcrostrips. Ten slotte check je zeker het ticketje met wasvoorschriften in je kledingstuk.
  2. Zorg dat er geen wasproduct of wasverzachter meer in het bakje van je wasmachine zit. Zoals hierboven vermeld zijn die producten zijn namelijk schadelijk voor de technische eigenschappen van waterdichte kledij. Als je niet zeker bent dat je wasmachine proper is, laat nog eens een warme cyclus/kookwas draaien. Dat maakt je wasmachine volledig vrij van productresten.
  3. Giet de aanbevolen hoeveelheid van het correcte wasproduct in het bakje van de wasmachine – bij speciale wasproducten voor technische kledij staat de gebruiksaanwijzing vermeld op de achterkant van het flesje.
  4. Doe je waterdichte kledij (liefst 1, maximum 2 stuks) in de wastrommel. Was je waterdichte kledij niet samen met andere kledij.
  5. Laat je wasmachine een volledige cyclus draaien. De cyclus is afhankelijk van de wasvoorschriften in je kledij, maar wassen op 30 graden en op lage toeren zwieren zijn standaardrichtlijnen.

Na het wassen heb je drie opties
1. Hang je kledij op een kapstok (in de douche) om te laten uitlekken en drogen.
2. Steek je kledij in de droogkast op een lage temperatuur (als de wasinstructies van je kledij het toelaten).
3. Impregneer je kledij om terug volledig waterdicht te zijn.

WAT ALS IK MIJN KLEDIJ VERKEERD HEB GEWASSEN, BV. DOOR HET VERKEERDE WASPRODUCT TE GEBRUIKEN? 

Je kledij wassen met waspoeder of zogenaamde biologische zeep kan de ademende en waterdichte eigenschappen van de stofben beschadigen. Dit betekent niet persé dat je je kledij geruïneerd hebt, maar het kan hard werk vergen om het te herstellen. Je zou je kledij meerdere malen opnieuw moeten impregneren om de waterdichtheid te herstellen. De schade kan al groter zijn als je verschillende keren met het verkeerde product hebt gewassen.

IMPREGNEREN

Als je jas relatief nieuw is, zal wassen volstaan om de prestaties van je waterdichte kledij weer te herstellen. Voor al iets oudere stukken, die al enkele keren gewassen zijn, is het misschien nodig om de waterdichte eigenschappen van de waterdichte kledij te herstellen. Als de buitenste laag van je waterdichte kledij meer water absorbeert dan het afstoot is het sowieso tijd om het eens te impregneren. Het wat, hoe en waarom over impregneren lees je in dit artikel.

HOE VAAK MOET IK WATERDICHTE KLEDIJ WASSEN?

Hoe vaak je je waterdichte kledij moet wassen is van verschillende factoren afhankelijk. Een skipak kan bijvoorbeeld wel eens een wasbeurt gebruiken na een weekje skivakantie. Een waterdichte winterjas mag voor de lente aanbreekt ook wel eens de machine in. Als je hond met zijn modderpoten tegen je jas gesprongen is, laat je die best ook niet té lang meer in die toestand aan de kapstok hangen.

Veel technische kledij hebben ademende eigenschappen. Een typische indicatie voor een nodige wasbeurt is wanneer je, meer dan vroeger, zweet in je jas. Dat betekent mogelijks dat de porieën van je jas verstopt zijn. Een wasbeurt zal ervoor zorgen dat de poriën weer vrijkomen en je waterdichte kledij weer optimaal zal presteren.

Hopelijk heeft dit artikel je wat duidelijkheid gegeven over het zorg dragen voor je waterdichte kledij! Heb je nog extra vragen, laat maar weten in een reactie onder het artikel. 

Please follow and like us:
Instagram1k
Facebook0
Google+
http://instyleout.be/waterdichte-kledij-wassen/

Related posts

Leave a Comment