Zero Waste: een duurzame levensstijl voor het welzijn van de planeet4 min read

Zero Waste is een term die al enkele jaren op het internet sluimert. Het is echter een concept dat naar mijn mening aan heel wat bekendheid moet winnen. Waarom? Dat zal ik je even uitleggen.

Wat is zero waste?

Zero Waste is een ‘beweging’, net zoals feminisme een beweging is. Het is een levensstijl gebaseerd op bepaalde keuzes. In het geval van Zero Waste zijn deze keuzes in het kader van ‘niet maken van afval’ en duurzaamheid. Iemand die een Zero Waste levensstijl nastreeft kiest ervoor om zo weinig mogelijk (rest)afval weg te gooien, wat dan toch gewoon op de vuilnisbelt terecht zou.

Oorspronkelijk bestond de kern uit drie R-woorden: Reduce, Reuse en Recycle. Tegenwoordig zijn er daar nog een paar aan toegevoegd: Rethink, Refuse en Repurpose. Ik leg het even uit:

Reduce – verminderen

Dit is de meest vanzelfsprekende term: het verminderen van afval door eenvoudige keuzes te maken. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen om een groot brik yoghurt en een pot confituur te kopen in plaats van kleine yoghurtjes met fruitsmaak.

Reuse – herbruiken

Heb je toch gekozen om een bepaald product in een plastic potje te kopen? Kan je dat potje dan uitwassen en gebruiken om snacks mee naar school of werk te nemen? Gooi niet alles zomaar weg.

Recycle

Papier, brik, glas,… Deze zaken worden, in België, allemaal apart verzameld en gerecycleerd tot andere producten gerecycleerd. Minder verpakkingen zijn volgens Zero Waste een betere keuze, maar als je kan kiezen om iets in een glazen pot in plaats van een blik te kopen, dan ben je ook al goed bezig!

Rethink – Herdenk

Denk na over de manier waarop je consumeert. Dit is de basisgedachte achter de hele beweging. “Heb ik echt dat nieuwe jurkje nodig? Het zal waarschijnlijk na twee keer dragen bij de rest van de collectie in de kast belanden. Misschien moet ik het toch maar niet kopen.” Ik kan vol trots zeggen dat ik al een jaar geen nieuwe jurkjes meer gekocht heb. En dat ik zelfs alles wat ik niet meer draag – en nog in perfecte staat is – tweedehands verkoop.

Refuse – weiger

Consumeer niet wat je niet nodig hebt. Dit geldt voor kledij, zoals hierboven vermeldt, maar ook bijvoorbeeld voor voorverpakte ijskoffie. Maak je eigen ijskoffie, dan heb je nog plezier aan het experimenteren in de keuken, of wandel naar je dichtsbijzijnde koffiezaak met een herbruikbare beker.

Repurpose – herbestem

Is je beddengoed écht versleten? Knip het dan in kleinere vierkantjes, stik even rond de randen et voila, je hebt stoffen zakdoeken. Of kan je er nog een leuke totebag (stoffen boodschappentas) van maken? Laat je creatieve geest even de vrije loop.

Consuminderen, niet zo simpel

Het lijkt eenvoudig, maar in onze consumatie-maatschappij is afval vermijden soms een moeilijke zaak. Ik heb het geluk om in Gent te wonen, waar er al een paar mooie initiatieven op poot zijn gezet om duurzamer te consumeren. Toch zijn er manieren om overal slimmere keuzes te maken. Voor iemand die intensief deelneemt aan de  zero-waste beweging, is dat echter niet voldoende. Zij streven ernaar om afval volledig te elimineren. Plastic is helemaal uit den boze. Zo kan je al beginnen met geen flessenwater meer te kopen en een duurzame hervulbare waterfles aan te schaffen. Dat scheelt al een heel deel in je afvalproductie. Ook keukenrol kan je vervangen door een vod, en papieren zakdoeken vervang je door een stoffen variant.

Er zijn nog heel wat veranderingen nodig om zero waste op grote schaal mogelijk te maken. De politiek heeft hier heel wat in de pap te brokken. Herinner je je nog de tijd dat je overal automatische en plastic zakje kreeg bij je aankoop? Die paar cent die je moet betalen zet je toch al aan het denken. Zo heeft Frankrijk ook al een hele mooie aanzet gegeven door als eerste land ter wereld plastic borden, bekertjes en bestek te bannen. Hopelijk volgen er nog!

Denk jij bewust na voor je iets koopt? Doe jij al iets anders dan vroeger om duurzamere keuzes te maken als consument?

Please follow and like us:
Instagram1k
Facebook0
Google+
http://instyleout.be/wat-is-zero-waste/

Leave a Comment