Skiën in België, een spontaan avontuur4 min read

Koning Winter is in België! Wij haalden onze latten uit de kast en beslistten last minute om een dagje te gaan skiën in België. We trokken naar Ovifat voor een hele dag sneeuwpret.

Bij de gedachte aan skiën denk je aan een busrit van een goeie nacht, kilometers en kilometers pistes om af te sjeezen, panoramazichten van een prachtig berglandschap en zorgen dat je ’s avonds de laatste lift haalt om terug aan je eigen chalet te raken. Het kan ook anders en toch even plezant.

Op enkele uurtjes rijden van onze geliefde thuisstad Gent ligt Ovifat, helemaal in het oosten van België. Op de Rue du Piste 1 vind je de parking van een fijn privéterrein waar je een dagje kan genieten van maar liefst 3 verschillende pistes!

skiing Ovifat elan k2

De praktische kant van SKIËN in belgië

De autostrade en grotere banen zijn mooi geruimd en gestrooid. Dit is echter niet het geval voor de kleine baantjes, ook niet de straat richting skipiste! Winterbanden zijn dus een grote aanrader wanneer je richting Belgische skipistes trekt.

Wist je dat er op de skipistes in België zelden snowboarders zijn toegestaan? Het lijkt wel een beetje discriminerend, maar ik ben er zeker van dat ze er wel een goede reden voor zullen hebben… Allé, dat hoop ik. Dus ging PJ – met lichte tegenzin – ook maar gewoon voor twee latten in plaats van één plank.

In Ovifat koop je een een knipkaartje om gebruik te maken van de sleepliftjes. Er wordt één hokje van je kaartje geknipt elke keer je de lift omhoog neemt en je hebt 18 hokjes op je kaartje staan. Eerst vonden we 18 afdalingen toch niet zo veel, maar op het einde van de dag hadden we toch nog enkele hokjes maagdelijk ongeknipt!

Er is één bistro aan de top van de piste waar je iets kan eten en drinken. Echter, als je zo veel mogelijk van de piste wil genieten neem je best zelf ook een paar kleine snacks mee. De eerste keer op de latten in het seizoen is vrij vermoeiend en de kou helpt natuurlijk ook niet voor je energieniveau. Vergeet ook zeker geen water mee te nemen! Lees in deze blogpost waarom je water mee moet nemen op de piste en hoe je dat het beste doet.

skiing ovifat Thaïsa
Met K2’s Impact in de hand, trok ik naar de andere kant van ’t land
skiing Ovifat lift
De skilift op de rode piste in Ovifat, een niet te onderschatten hellingsgraad
Ski’s testen

Na een aantal afdalingen kregen we het idee om eens van ski’s te wisselen. PJ’s ski’s waren veel te lang voor mij en mijn ski’s in principe te kort voor PJ. Toch gingen we voor de wissel en het verschil in de afdaling was opmerkelijk! En dat had niet alleen met de lengte van de latten te maken.  Ik ga hier niet ingaan op de details, maar laten we even zeggen dat het type latten een zeer grote impact heeft op je ski-ervaring. Het is namelijk afhankelijk van je niveau, je stijl en je lichaamsbouw hoe een bepaalde ski voor jou aanvoelt.

Als je ski’s gaat huren bij bvb. A.S. Adventure, Skimium, of een lokale verhuurder wil ik je ten zeerste aanraden om jezelf niet te verkopen als de volgende wereldkampioen freeride of slalom als dat niet het geval is. De mensen die jou ski’s moeten geven vertrouwen namelijk volledig op jouw verhaal om een bepaalde set latten aan te raden. In het hoogseizoen is achteraf wisselen niet altijd mogelijk en indien jouw niveau niet overeen komt met die van de ski’s kan je vakantie heel wat minder zijn dan je zou willen.

skiing Ovifat change
Het voordeel van zelf ook in skiverhuur te werken is dat je zelfs op de piste kan beslissen om van ski’s te wisselen
skiing Ovifat elan
Ik was helemaal klaar om ook eens gloednieuwe ski’s te testen, namelijk de Elan Amphibio 76
VERgeet niet te genieten

Wij hebben van die dag gebruik gemaakt om onze technieken wat op de proef te stellen. Ik heb zelfs mijn eerste paar sprongetjes gemaakt. Misschien hebben we ook heel wat technisch praat uitgekraamd. Toch hebben we voornamelijk enorm hard genoten.  Het was mijn eerste keer skiën in vier jaar.  PJ stond na 15 jaar voor het eerst weer op twee latten. We hebben heel wat gelachen en gezwanst en nog meer gelachen.

Skiing in Ovifat, Belgium relax
Een welverdiende pauze is voor PJ traditioneel brood met choco met je poep in de sneeuw
skiing Ovifat view
De lage winterzon zorgt voor magische taferelen in het besneeuwde landschap
skiing Ovifat selfie
Een spontane beslissing leidde tot gelukkige gezichtjes!

Ons spontaan avontuurtje heeft ons heel wat plezier en zelfs ligt verbrande kaakjes opgeleverd. Skiën in België was voor ons een top idee en zeker voor herhaling vatbaar!

Ben jij al eens gaan skiën in België of elders dicht bij huis? Hoe was jouw ervaring? 

Please follow and like us:
Instagram1k
Facebook0
Google+
http://instyleout.be/skien-in-belgie-een-spontaan-avontuur/

Related posts

Leave a Comment