Hoe onderhoud je best je stapschoenen?2 min read

Na heel wat wikken, wegen en passen heb je dan eindelijk een investering gemaakt in dé perfecte stapschoenen. Dan wil je natuurlijk ook dat ze wel een tijdje meegaan. Hiervoor is het goed onderhouden van je nieuwe stapschoenen essentieel.

hiking boots stapschoenen

 

1. Schoonmaken na elk intensief gebruik
Je borstelt je schoenen best telkens af. Natte modder laat je beter even opdrogen om het de dag erna af te borstelen. Is het vuil toch hardnekking en krijg je ze niet zomaar schoon? Als je schoenen een waterdicht membraan hebben kan je ze onderdompelen in lauw water, daarna wrijf je ze gewoon schoon met een zacht sponsje. Opgelet met de naden, want dat zijn zwakke punten. Die pak je beter niet te hard aan.

 

2. Laat je schoenen niet opdrogen bij een warmtebron
Kampvuren, een stoof of de centrale verwarming zijn grote vijanden van het leer en de lijm die je schoenen samenhoudt. Laat je schoenen gewoon op kamertemperatuur drogen. Steek er ook zeker géén krantenpapier in, want de inkt is ook schadelijk voor het leer en de lijm. Gebruik proppen keukenrolpapier of een sok gevuld met kattenzand of knaagdierzaagsel. Dat zijn namelijk absorberende zaken die niet schadelijk zijn voor je schoenen.

 

3. Het juiste onderhoudsproduct voor jouw schoenen
Nadat je je schoenen proper hebt gemaakt met een zachte borstel of een zacht sponsje, is er nog een laatste stap die de levensduur van je schoenen aanzienlijk zal verlengen. Het leerGladleer onderhoud je met wax of vet. Bevatten jouw schoenen een membraan, dan gebruik je beter een conditioner. Dat verstopt namelijk de porieën van je membraan niet én zo verliest je schoen zijn ademende eigenschappen niet. Voor nubuck bestaan er ook speciale onderhoudsproducten.

Lees wel goed de gebruiksaanwijzing op je product. Het ene merk gebruik je best op droge schoenen, maar andere merken hechten beter op een vochtige ondergrond.

Als je deze drie geboden naleeft, zullen jouw stapschoenen je nog heel wat kilometers verder brengen!

Na 13 jaar heb ik toch mijn Salomons moeten vervangen door Meindls. Hopelijk gaan ze weer zo lang mee! Welke stappers heb jij en welke avonturen heb je er al mee beleefd?

Please follow and like us:
Instagram1k
Facebook0
Google+
http://instyleout.be/onderhoud-stapschoenen/

Related posts

Leave a Comment