Route 54, fietsen langs de oude spoorlijn2 min read

We dromen allemaal van zonnige en exotische oorden waardoor we soms de pracht van het eigen land uit het oog verliezen. De Lage Landen hebben echter ook veel te bieden als de zon schijnt. Op de eerste zonnige zondag van het jaar ben ik met mijn papa een lekker fietstochtje gaan maken van Waasland tot Zeeland.

FIETSKNOOPPUNTEN

Zodra de eerste zonnestralen zich laten zien haalt hij zijn stalen ros uit de garage. Mijn vader is geen klassieke wielertoerist. Voor hem geen fietsclub, strakke pakjes of zelfs koersfiets zonder bel. Een ‘gewone’ fiets met opgepompte banden en goede vering is zijn wapen naar keuze om de Vlaamse fietspaden te veroveren.

Hij kiest zijn routes met grote zorg en de fietsknooppunten zijn zijn beste vrienden. Hij vindt het geweldig hoe de routes met zorg zijn uitgekozen: deftige fietspaden die (zo goed als) volledig autovrij zijn. Het is een zalige manier om te sporten én om volledig tot rust te komen.

Fietsknooppunten beekje

BEVEREN – HULST – BEVEREN

Op een zonnige zondag in maart stelde ik voor om met hem op pad te gaan. Ik heb geen hekel aan fietsen, maar een fietstocht maken was al lang niet meer in mij opgekomen. Fietsen met een bestemming vind ik nog nét iets interessanter, dus stelde ik voor om naar Hulst te fietsen.

Hoopvol vertrokken we in Beveren. Ik had toch al een lichte schrik voor de afstand die we zouden afleggen. Beveren-Hulst-Beveren is in totaal goed voor 40 kilometer fietsplezier. Mijn dagelijkse route is slechts twee keer 7,5 kilometer, dus in één keer 20 kilometer afleggen, even recupereren, en dan nog terug geraken leek plots een hele opgave.

fietsknooppunten weide

LIJN 54

Een groot deel van de route volgden we een deel van de oude spoorweg ‘Lijn 54’. Deze spoorlijn werd geopend tussen 1870 en 1871 en liep van Mechelen tot Terneuzen. In 1952 werd het gebruik van de lijn tussen Sint-Niklaas en Hulst stopgezet en later werd het omgevormd tot een fietspad. Dit fietspad werd ook opgenomen in het fietsknooppuntennetwerk van Waasland en Zeeland.

Deze lijn 54 is trekt een rechte streep door het landschap, maar het rechtdoor fietsen deert helemaal niet. Je fietst langs weilanden en bossen, en geregeld kom je eens een paard of een ezel tegen.

Oude Spoorlijn 54 Sint-Niklaas Hulst

fietsknooppunten bos

VAKANTIEGEVOEL IN EIGEN LAND

Nooit gedacht dat een fietstocht op een doodgewone zondag mij zo deugd zou doen. Nog geen vijf kilometer in de trappers en ik had een rasecht vakantiegevoel: gelukzalig en helemaal ontspannen. Nu weet ik waarom al die Vlaamse wielertoeristen doen wat ze doen.

Ga jij soms eens fietsen in het Vlaamse landschap? In welke regio is dat dan?

Fietsknooppunten Hulst

Please follow and like us:
Instagram1k
Facebook0
Google+
http://instyleout.be/lijn-54-fietsroute-hulst/

Related posts

Leave a Comment