Leren oriënteren met kaart en kompas2 min read

Op zondag 26 maart verzamelde er zich een diverse groep in het Grote Netewoud te Meerhout. Allen onbekend voor mekaar, maar allen uitgerust met stapschoenen, wandelbroek en een gemeenschappelijk doel: leren werken met kaart en kompas.

Bushcraftcafé

Enkele keren per jaar organiseert Outdoorschool.be een bushcraftcafé? Een wat café? Bush-craft-café. In essentie is het een dag vol workshops waar je de beginselen leert om je plan te trekken in de natuur. Hoe oriënteer je jezelf in de natuur, hoe maak je vuur, hoe laad je je rugzak best in,… Het is een combinatie van theorie en praktijk. Want, hoe leer je kaart lezen zonder effectief op pad te gaan? En vuur maken leer je ook niet met je neus in een boek, hé.

Kaart & Kompas in theorie

Tijdens de theorie workshop leren we veel over hoogtelijnen op een kaart. Ik dacht daar wel van op de hoogte te zijn… Pun not intended. Ja, niet dus. Instructeur Geert komt met heel veel weetjes en geheimen die in kaarten verschuild zitten. Je zou zo een wandeling van een paar uurtjes willen doen en een hele dag onderweg kunnen zijn als je de tocht niet goed plant op voorhand!

Bushcraftcafé vuur maken

’s Middags worden we getrakteerd op heerlijke soep die tijdens de vuurworkshop gemaakt is. Een stevige stuk volkorenbrood erbij en het lichaam is helemaal klaar om de theorie van de voormiddag om te zetten naar de praktijk. De ziel is nog een beetje twijfelachtig.

Kaart & Kompas in praktijk

Na de lunch verzamelen we weer aan het bezoekerscentrum met topografische kaart en kompas stevig in de hand. Op de vele kronkelpaden in het Grote Netewoud zoeken we in groep onze weg. Bij elke afslag en elk kruispunt halen we ons kompas boven, want de kaart alleen is niet zomaar te vertrouwen – ook daar had Geert ons in de voormiddag al voor gewaarschuwd.

Op het einde van de dag werd er gelachen, gegrapt en goed doorgestapt. Eindelijk weet ik dat die magnetische pijl niet in mijn wandelrichting wijst. Ik zal wel nog steeds mooi op de paadjes blijven, maar ik zal ten minste wel weten welk pad ik moet nemen!

Wil je zelf ook je weg leren vinden in de natuur? Ga dan naar de Kaart & Kompasdag tijdens het Bushcraftcafé  in september. Of volg een andere cursus op tijdens het Bushcraftcafé in mei. Ik ga dan vuur leren maken! Zie ik je daar? Meer info op www.bushcraftcafe.be

Please follow and like us:
Instagram1k
Facebook0
Google+
http://instyleout.be/bushcraftcafe-outdoorschool-kaart-kompas/

Related posts

Leave a Comment