Biologisch afbreekbare zeep: feit vs fictie2 min read

Menig jeugdbewegingen organiseren hun zomperkamp op een veld van een boer in de Ardennen, dat liefst nog naast een rivier ligt. “Zo kunnen we ons wassen in de rivier met biologisch afbreekbare zeep, dat is goed voor het milieu” Dat is helaas niet zo correct.

Alle zepen, jammer genoeg ook de biologisch afbreekbare, kunnen proper water contamineren. Het gebruik van biologisch afbreekbare zeep vermindert niet meteen de impact op de natuur… Het betekent gewoon dat de zeep op termijn afgebroken kan worden. Dus biologisch afbreekbare zeep is geen natuurlijk product, het is evenwel een chemisch product.

 

Het hart op de juiste plaats

Ik wil geen artikel schrijven om op de kap van de jeugdbewegingen te zitten. Leiding heeft het beste voor met hun leden en ze verzetten bergen werk om de kinderen en jongeren op een verantwoordde manier avontuur te laten beleven. Ik ben zelf ook een scout in hart en nieren.

Maar als scout weet je ook dat je je leven lang blijft bijleren. Dit is een boodschap die ik graag aan ouders en leiding mee geef, voor het te laat is.

Je wilt geen pure chemische brol in het kabbelend water spoelen. Dat is prachtig, je hebt het hart op de juiste plaats! Toch moet ik zeggen dat je niet zo goed bezig bent. Biologisch afbreekbare zeep heeft namelijk biologische organismen nodig om afgebroken te worden. Je moet goed naar de kleine lettertjes op de verpakking kijken. Daar zal je zien staan dat die soorten zeep op 100 meter van een waterbron gebruikt moeten worden. Dit is nodig zodat de bestanddelen die afbreekbaar zijn afgebroken kunnen worden door organismen in de aarde vóór het in het water terecht komt.

Dus als je je wast in een riviertje met dergelijke zeep, heeft die zeep helemaal geen kans om afgebroken te worden. Dat betekent dat die biologisch afbreekbare zeep wél schadelijk is voor alles wat in dat riviertje leeft. Dat betekent ook dat de dieren die uit die stroomafwaarts uit die rivier drinken toch gewoon die chemische bestanddelen inslikken.

Hoe niet? Hoe wel?

Het belangrijkste wat je moet onthouden is dat je je zeepwater niet, ik herhaal niet rechtstreeks in je waterbron mag gooien. Leave nothing but footprints geldt dus ook voor zeepwater. Wanneer je biologisch afbreekbare zeep echter voldoende ver van een waterbron in de bodem giet, kan die zeep afgebroken worden voordat ze in de waterbron terecht komt.

Een douchezak in een zelfgemaakte douchecabine kan je probleem zo uit de weg helpen. Dit geldt ook voor een biologisch afbreekbaar afwasproduct. Neem gerust water uit de rivier met een teiltje of een emmer, maar giet het uit op een voldoende grote afstand van je waterbron – namelijk 100 meter.

En dan nog iets…

Zelfs als je geen zeep gebruikt, denk dan toch even na voor je in een rivier springt. Zonnecrème en insectenspray kunnen het water ook vervuilen. Je drinkt toch zelf ook geen water waar je je deet van je lichaam hebt afgespoeld?

Please follow and like us:
Instagram1k
Facebook0
Google+
http://instyleout.be/biologisch-afbreekbare-zeep-feit-vs-fictie/

Leave a Comment